Podrobne popíšte vaše diagnózy a aké zdravotné ťažkosti máte.
Napíšte nám, s čím očakávate, že vám personalizované probiotiká pomôžu.
Histamínová intolerancia je diagnóza s ktorou sa na nás obracajú ľudia často. Vzhľadom k našej skúsenosti a aj najnovšej vedeckej literatúre rozdeľujeme interne HIT na 2 kategórie:
Bohužiaľ neexistuje diagnostický test pre rozlíšenie týchto 2 foriem. Ako som spomínal vyššie, je oveľa viac pravdepodobný druhý variant HIT, pri ktorom probiotiká pomáhajú.
Celý postup je veľmi jednoduchý. Ihneď po uhradení objednávky vám odošleme kuriérom odberovú sadu. V nej sa nachádza podrobný písaný aj obrázkový návod ako odber vykonať. Je to veľmi jednoduché a hygienické.
Detaily nájdete v sprievodnom liste k odberovej sade. Kuriér si pri preberaní obálky sám nalepí štítok s už predtlačenou spiatočnou adresou.
Z našich zistení aj z vedeckej literatúry vyplýva, že približne 90% ľudí vo vyspelom svete ma poškodený mikrobióm. Poškodený mikrobióm spôsobuje množstvo problémov od porúch trávenia a potravinových intolerancií až po vážne chronické ochorenia. Naším cieľom je opraviť mikrobióm, čo pomáha pri liečbe ochorení a napomáha ich predchádzaniu. Ak by Vás zaujímal vzťah mikrobiómu s Vaším problémom navštívte https://iprobio.sk/clanky-a-videa/, alebo nám zašlite otázku cez poradňu alebo na [email protected].
K výrobe iProbio potrebujeme od Vás vzorku stolice a krátku anamnézu vo forme online dotazníka. Zo stolice zistíme zloženie Vášho mikrobiómu a najmä jeho nedostatky. Z anamnézy vyberieme probiotické kmene, ktoré riešia Váš problém – ak máte alergie dáme Vám kmene, ktoré pomáhajú znižovať alergické reakcie tela. Ak máte vysoký cholesterol dáme Vám kmene, ktoré ho znižujú a pod.
Nie, pretože by to mohlo vážne ohroziť kvalitu finálnej kúry. Črevný mikrobióm podlieha zmenám a preto potrebujeme, čo najnovšie výsledky analýzy, tak aby odzrkadľovali súčasný stav mikrobiómu človeka. Analýza vykonaná v inom laboratóriu nemusí mať všetky parametre, ktoré potrebujeme k výrobe personalizovaných probiotík. Z týchto dôvodov nevyrábame iProbio z už uskutočnenej analýzy.
iProbio sa vyrába ručne, keďže každá kúra má jedinečné zloženie, tak aby čo najviac riešila problém daného človeka. Po získaní vzorky od zákazníka dochádza k jej analýze. Na základe výsledkov analýzy mikrobiómu a zdravotného dotazníka navrhne komplexný patentovo chránený algoritmus zloženie probiotického mixu. Probiotiká sa vyberajú z vlastnej biobanky, kde máme uskladnených viac ako 100 probiotických kmeňov o ktorých vieme presne, ako pôsobia na človeka. Z biobanky vyberieme 30 až 35 kmeňov podľa ich účinku a vytvoríme z nich kúru šitú na mieru pre daného človeka. Probiotiká sú následne rozmnožené vo fermentore a prudko vysušené chladom (lyofilizácia), tak aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Následne sú zabalené do toboliek spolu s prebiotickým inulínom a vložené do hliníkovej dózičky. 6 dózičiek je zabalených spoločne s prebiotikami a výsledkom analýzy a následne sú poslané zákazníkovi v termosáčku. Po prebratí ich musí zákazník uskladniť v chladničke, kde vydržia čerstvé a v plnej sile celé mesiace.
Úprava mikrobiómu je beh na dlhé trate, keďže ide o pomalú zmenu celého mikrosveta v črevách. Naším cieľom je trvácne opraviť mikrobióm a preto ho nepotrebujeme len zmeniť ale aj stabilizovať, čo si vyžaduje čas. Najväčší benefit pociťujú ľudia okolo 4 - 5 mesiaca kúry a preto kratšia kúra nedosahuje želaný efekt.
Črevný mikrobióm pomáha regulovať aj metabolizmus a chute. Je preukázané, že zloženie mikrobiómu má vplyv napr. na nutkavú chuť na sladké a u väčšiny zákazníkov túto chuť probiotiká potlačia. Rovnako správnym nastavením energetickej výťažnosti z potravy pomôžu pri regulácií hmotnosti k želanému efektu, či už je to chudnutie alebo priberanie.
Črevný mikrobióm podlieha zmenám vzhľadom k externému prostrediu t.j. od kvality stravy, množstva pohybu, množstva stresu a aj liečbe rizikovými liekmi ako sú napríklad antibiotiká. Pri vhodnej strave a správnom životnom štýle môže vydržať efekt probiotík aj roky. Avšak ak sa človek nesprávne stravuje, nehýbe sa a je v neustálom strese môže si znovu poškodiť mikrobióm a tak bude musieť znova absolvovať probiotickú kúru.
Vždy po odbere svojej vzorky ju uskladnite mimo slnečné žiarenie. Následne ju kuriér prevezme a vzorka cestuje do laboratória. Vzorka vydrží mimo chladničky niekoľko dní, nemusíte sa báť – rozsiahlo sme testovali vzorky skladované mimo chladničky, ktoré boli dopravené do laboratória kuriérom a ich kvalita bola vhodná na analýzu.
Áno. Pri výrobe sa zohľadní vek, čo znamená zloženie probiotického mixu a menší počet baktérií, tak aby sa maximalizoval úžitok pre dieťa.
Dennú dávku probiotických baktérií a dobu užívania kúry sme prispôsobili, tak aby sme zabezpečili čo najtrvácnejšiu cielenú úpravu mikrobiómu. Keďže stav mikrobiómu ovplyvňuje okrem príjmu živých baktérií aj viacero faktorov ako strava, pohyb, stres, spánok a užívanie antibiotík, odporúčame aby ste si dali záležať aj na úprave týchto faktorov, na ktoré máte najväčší vplyv vy sami. Čím lepšie sa o mikrobióm staráte, tým dlhšie vydrží v rovnováhe. Probiotikami dokážeme samozrejme zlepšiť stav mikrobiómu a tým pomôcť k lepšiemu spánku. Zmenou mikrobiómu, ktorý komunikuje s mozgom upravíme aj chute na zdravšiu stravu, podporíme psychickú pohodu a tým prirodzene prispejeme k chuti na viac pohybu.
Naše skúsenosti a aj vedecká literatúra (ako napr. https://academic.oup.com/cid/article/62/9/1143/1745140) poukazujú na veľmi pozitívny účinok probiotík pri manažmente a liečbe chronickej kandidózy. Naša biobanka disponuje kmeňmi, ktoré sú odporúčané pri liečbe tejto diagnózy (najmä druh lactobacillov – rhamnosus a acidophilus) a preto sú vhodné pri kandidóze. Ak by ste sa rozhodli objednať si personalizované probiotiká, prosím, uveďte diagnózy do dotazníka. Vďaka tomu prispôsobíme váš probiotický mix tak, aby sme pomohli vyriešiť váš problém.
Dobrý deň, dúfam že sa mi to podarí zrozumiteľne vysvetliť. Do výroby probiotík vstupujú 3 zásadné faktory:
(1) analýza mikrobiómu – zo vzorky stolice, ktorá sa očistí sa získajú dáta o zložení mikrobiómu t.j. počty druhov relevantných baktérií, vybraných kmeňov a ich vzájomné pomery. Tých dát je pomerne dosť a idú do výrobného algoritmu, ktorý je odvodený od vlastných experimentov a literatúry.
(2) Dotazník od zákazníka, kde popíše svoj zdravotný stav buď symptómy alebo aj diagnózy. Na základe toho vieme do probiotického mixu pridať kmene, ktoré z funkčného hľadiska (teda ich experimentálne potvrdené charakteristiky) adresujú daný symptóm problém. Napr. pri atopickej dermatitíde vieme, že potrebujeme kmene ktoré regulujú Th1 a Th2 lymfocyty, čo sú v tomto prípade napr. Lactobacillus rhamnosus LGG alebo Bifidobacterium lactis. A teda sa následne pridajú do probiotík podľa potrieb človeka, čiže sa nezohľadňuje len celkový stav mikrobiómu, ale sa pridávajú aj kmene, ktoré majú klinicky preukázaný účinok na daný problém.
(3) Biobanka – v laboratóriu je vlastná biobanka, kde je viac ako 100 probiotických kmeňov, ktoré sú odskúšané a charakterizované t.j. vieme aké majú vlastnosti napr. imunomodulačné, enzymatické a pod. Tiež sme overovali ich synergický/nesynergický efekt – na prvý pohľad sa to nezdá ako podstatné, ale môže sa stať, že ak sa namiešajú nevhodné kmene, tak neskôr sa začnú navzájom požierať, čo je nežiadúce. Naopak niektoré kmene sa navzájom podporujú.
Čiže do výroby v rámci know-how nevstupuje len analýza (pri ktorej treba vedieť správne nastaviť stroje a hlavne čítať správne jej výsledky), ale aj široká paleta vedomostí o mikrooganizmoch, ich účinkoch a vzájomných interakciách.
K štúdiám – táto technológia je veľmi mladá, v súčasnosti je v peer review procese do časopisu Beneficial Microbes štúdia o zlepšení diverzity mikrobiómu už po 3 mesiacoch užívania (laktobacily z pôvodného stavu 0.0379% zastúpenia v mikrobióme stúpli na 0.4966, pri bifidobaktériach z 2.6817% na 3.6615%).
Viacero štúdií je pre teraz pozastavených (kvôli COVIDu), ale sú zamerané napr. na renálnu insuficienciu (riešenie oxalátového parametra), hepatickú steatózu, vedšajšie účinky chemoterapie pri onkologickej liečbe a nám prišla nevhod druhá vlna, kde sme plánovali riešiť IBS.
V podstate všetci marketingový poradcovia nám radili ubrať na vedeckosti web stránky a urobiť ju zrozumiteľnú pre širokú verejnosť, tak preto sme to na web nedávali, ale ako vidíme, je dopyt aj po takýchto informáciách a teda to napravíme.
Dobrý deň, testovanie na IgG protilátky nie je naše zameranie a tak sa riadime názorom medzinárodných vedeckých a lekárskych skupín. Podľa názorov (tzv. Position statement) EU, nemeckých, rakúskych a švajčiarskych asociácií ; American Academy of Allergy Asthma & Immunology ; Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology sa toto testovanie neodporúča vzhľadom k tomu, že poukazuje na prítomnosť IgG protilátok pri príjme potravy, ktoré sú však prirodzené a teda nespôsobujú zdravotné ťažkosti, čo znamená, že IgG test nemá žiadnu výpovednú hodnotu.
V Kanade sa dokonca ohradili voči predátorský praktikám poskytovateľov takýchto testov a aj ich cene ktorá sa pohybuje okolo 400€ až 700€. Najväčší problém je nedostatok vedeckých dôkazov, ktoré by potvrdzovali vzťah IgG testovania a skutočných intolerancií na potraviny. Väčšina štúdií ktoré tvrdia, že potvrdzujú vzťah IgG testovania a potravinových intolerancií boli uverejnené v nekvalitných časopisoch, mali nesprávnu metodiku alebo dokonca použili úplne iný variant testu.
Sú reportované prípady, kedy kvôli obmedzenú jedálničku došlo k podvýžive najmä u detí, čo už skutočne poškodilo zdravie. Stretnete sa s reakciami ľudí ako im to pomohlo, ale tu ide o anekdotický dôkaz. Určite sa môže stať, že obmedzenie niektorých potravín pomôže, avšak často IgG testy vyjdú tak, že človek nemôže jesť takmer žiadne potraviny, čo je nežiadúce a môže z dlhodobého hľadiska poškodiť zdravie. Keďže neexistuje dôkaz ich funkčnosti rozhodne neodporúčame obmedzovať svoju diétu na základe ich výsledkov.
Litovelská 670/27, 02401, Kysucké Nové Mesto