Štít proti alergiám - zdravý mikrobióm

 

Každý piaty Slovák, trpí určitým druhom alergie. Predpokladá sa, že do roku 2025 budú alergici už 4 z 10 Slovákov. Alergie vám komplikujú život nie len po spoločenskej a pracovnej stránke, ale zle vplývajú aj na vašu psychiku. Že ste alergik skôr či neskôr zistí aj vaša rodina, priatelia či kolegovia. Ešte častejšie trpia alergiami vaše deti. [7] Celosvetovo má až 1 z 5 detí na niečo alergiu, alebo sa odmalička trápi s astmou.

Narast alergii v 20. storoci

Obrázok 1: Nárast výskytu alergií v 20. storočí.

Účinný liek na úplné vyliečenie neexistuje a preto sa s nimi trápite takmer celý život. [13] V najnovších vedeckých štúdiách zisťujeme, že napriek tomu, že sa s alergiami nedá účinne bojovať, je možné ich vzniku predísť, alebo aspoň zmierniť ich príznaky. 

 

Ako vznikne alergia?

Alergia je prehnaná reakcia vašej imunity na určitú látku, ktorá za normálnych okolností pre vás nie je škodlivá. Ak však splníte všetky predpoklady na to aby ste sa stali alergikom, vaše telo na neškodnú látku zareaguje neprimerane.

Látky alebo častice na ktoré alergici reagujú neprimerane nazývame alergény. Medzi najznámejšie alergény patrí peľ, prach, latex, niektoré druhy liekov, zvieracie chlpy a sliny, a určité potraviny (mlieko, vajíčka, ryba, arašidy, atď.). To, či sa u vás alergia rozvinie závisí zvyčajne od kombinácie mnohých environmentálnych, epigenetických a genetických faktorov.

 

Objavte ALLERGIC+®

 

Genetika alergika

Genetiku ste síce dostali do vienka, ale to ešte neznamená, že sa stanete alergikom. Rozhodovať bude až epigenetika, teda celoživotný proces, pri ktorom sa rozhoduje čo sa z vášho genetického dedičstva skutočne prejaví. Práve tu dostávate kormidlo vášho osudu do vaších rúk. Rozhodujete sa ako žijete, či sa stresujete, dobre stravujete, hýbete, či žijete v meste alebo na vidieku atď.

 

Fázy vzniku alergie

Odborníci stále nepoznajú všetky odpovede na otázky týkajúce sa alergií a ich vzniku. Vieme však, že pravdepodobne vznikajú v dvoch fázach, keď imunitný systém nie je správne trénovaný a riadený.

V prvej fáze (senzitizácia) si vaše telo pri strete s alergénom z nejakého dôvodu začne vytvárať protilátky. Pokiaľ sa váš organizmus stretne s týmto alergénom znovu spustí sa druhá fáza, počas ktorej telo začne vylučovať hormón zvaný histamín.

 

Histamín

Histamín ovplyvňuje funkciu dôležitých bielych krviniek (T-lymfocytov). Tieto imunitné bunky posielajú signály na aktiváciu silnej imunitnej reakcie. Takáto reakcia vám v zdravom stave slúži na ochranu pred niečím škodlivým z vonkajšieho prostredia. Pre alergika sú však tieto reakcie prehnané, spôsobujú príznaky alergie alebo vedú k ďalším nechceným komplikáciám. [10]
 

Obrázok 2: prvým príznakom rozvoja alergií u detí býva ekzém

 

Alergia sa najčastejšie prejavuje takto [13]

Príznaky sa odlišujú v závislosti od toho na akú látku reagujete alergicky:

  • Dýchacie cesty: ak ste alergickí na pele, roztoče, prach, tak pri vdýchnutí kýchate, upchá sa vám nos, z nosa sa spustí výtok, kašlete a ťažko dýchate, cítite tlak na hrudníku
  • Tvár: reaguje slzením očí, opuchnú očné viečka, pery, jazyk alebo celá tvár
  • Tráviaci trakt: vás upozorní úpornou bolesťou brucha, príde vám nevoľno, skomplikuje to hnačka, prípadne aj zvracanie
  • Pokožka: reaguje na alergény červenými vyrážkami, na rôznych miestach sa vám vytvorí ekzém, žihľavka, alebo vás otravuje neustále svrbenie

V ojedinelých prípadoch môže nastať aj závažnejšia reakcia, ktorú odborne nazývame anafylaxia (anafylaktický šok). Sprevádzajú ju typické príznaky alergie, no k nim sa pripoja aj poruchy vedomia, zmätenosť, zlyhávanie dýchania kvôli stiahnutiu dýchacích ciest, či zlyhanie srdca. Prvým znakom sú obvykle kožné prejavy. [17]

 

V posledných rokoch však vedci odhaľujú, že existuje jedinečný, no historicky dlho podceňovaný "orgán“, ktorý dokáže nie len meniť vašu imunitu, ale pôsobí aj ako účinná prevencia alergií u dospelých aj u detí.
Tento "orgán“ sa nazýva mikrobióm.

 

 

Čo je to mikrobióm?

Mikrobióm alebo mikrobiálny ekosystém je názov pre zhluk všetkých mikróbov (baktérie, kvasinky, vírusy, plesne, atď. a ich gény), ktoré sa prirodzene vyskytujú hlavne vo vašich črevách, pľúcach a na pokožke.

Ste teda jeden veľký a pestrý svet mikróbov. Máte ich na sebe a v sebe dokonca viac ako počet buniek vášho tela. Vaši obyvatelia - váš mikrobióm sa skladá až z niekoľkých biliónov symbiotických mikróbov, z ktorých väčšinu tvoria dôležité a prospešné baktérie (probiotiká). Tieto baktérie zohrávajú vo vašom tele rôzne dôležité funkcie, napríklad:

  • pomáhajú k lepšiemu tráveniu
  • riadia váš imunitný systém, správny rozvoj a funkciu imunitných buniek [18]
  • podporujú správnu funkciu nervového systému
  • udržiavajú vás v psychickej pohode
  • chránia vás pred rôznymi patogénmi – nežiadúce mikróby
  • produkujú rôzne druhy vitamínov ako vitamín B, vitamín K, či riboflavín

 

Až 70% celkového imunitného systému, ktorému napomáhajú práve probiotiká, sa nachádza v čreve človeka.
Narušenie práve črevného mikrobiómu môže znamenať porušenie imunity, a teda zvýšenú pravdepodobnosť vzniku a rozvoja alergií a mnohých infekčných, chronických a autoimunitných ochorení.

 

Ako v tele vzniká mikrobióm?

Donedávna sa vedelo, že prvý mikrobióm sa v tele bábätka vytvorí pri pôrode, najmä prirodzenou cestou. Dnes už však vedci potvrdili, že nie len placenta, o ktorej sme si mysleli, že je sterilná, ale už aj samotný plod má svoj vlastný mikrobióm. Tvoria ho mikróby, ktoré novorodenec získava od matky.

Tento mikrobióm má veľký vplyv na správny vývin dieťaťa a jeho imunitného systému. Jeho kvalitu popri vývine dieťaťa ovplyvňuje mnoho faktorov od mikrobiómu matky, jej výživy, výživy dieťaťa v ranom detstve, cez životný štýl, až po užívanie liekov, napríklad antibiotík, a prekonaní niektorých vírusových ochorení, ktoré likvidujú aj prospešné baktérie v čreve. [5]

Váš mikrobióm sa mení aj v dospelosti, kedy naň častokrát vplývajú zmeny v stravovacích návykoch, podvýživa, rôzne choroby, či stárnutie. [1]

 

Akou silnou zbraňou je mikrobióm v boji proti alergii?

Dlhé desaťročia prevažovala populárna tzv. "hygienická teória", z ktorej vyplýva, že za nárast vo výskyte alergií u detí skrátka môže prehnaná čistotnosť. Chránili sme deti pred akýmkoľvek stretom s mikróbmi častým umývaním, antibiotikami, dezinfikovaním domácností atď., a preto sa im nevytvorila prirodzená imunita na rôzne ochorenia.

Vedcom sa však zatiaľ nenašli spojitosť medzi čistotou domácností a vznikom alergií v ranom detstve. Zároveň začína byť nebezpečné sa touto teóriou riadiť, pretože správna hygiena vás v tejto dobe chráni pred mnohými infekčnými ochoreniami, napríklad proti ochoreniam dýchacej sústavy ako sú chrípka alebo koronavírus, ktoré sa nedajú liečiť antibiotikami.

Táto už zastaralá teória však postavila základ pre novú, vedecky niekoľkokrát potvrdenú teóriu zvanú "miznúci mikrobióm". [6, 11] Vyplýva z nej, že mnoho environmentálnych faktorov napríklad, či dieťa vyrastá so súrodencami, s domácimi zvieratami, v meste alebo na dedine, ale aj nadmerné užívanie antibiotík, priemyselne vysoko spracovaných potravín, znečistené ovzdušie, či pôrod cisárskym rezom spôsobujú, že sa v ľudskom čreve znižuje rozmanitosť mikróbov.

Vzniká „dysbióza“. Váš organizmus je ochudobnený o dôležité mikróby, ktoré zahynú alebo ich jednoducho nemáte odkiaľ získať. Predpokladá sa, že práve dysbióza – narušenie mikrobiómu v čreve – priamo vplýva na rastúci výskyt alergií u detí i dospelých.  Dysbióza rovnako sprevádza vznik autoimunitných ochorení, celiakie, cukrovky, srdcovo cievnych ochorení, obezity či autizmu. [14, 15, 16]
 

ALLERGIC+® a mikrobióm

 

Astma u dospelychObrázok 3: Alergia sa z ekzému môže vyvinúť do sennej nádchy, astmy alebo potravinovej alergie.

 

5 tipov ako posilniť váš mikrobióm

Najväčší vplyv na zdravie vášho mikrobiómu má životný štýl, čiže zdravá, no najmä pestrá a vyvážená strava, pravidelný spánok a veľa pohybu. Akú pozornosť venujete práve týmto elementom?

 

Strava

Vyvážená strava by mala byť rozmanitá a zahŕňať potraviny, ktoré sú zdrojom vlákniny, čo sú polysacharidy, ktorými sa živia baktérie vo vašich črevách. Platí, že iná potravina teda iná vláknina, podporuje rast iných baktérií – preto dbajte na pestrosť vášho jedálnička, aby ste pestovali pestrý mikrobióm. [4]

 

Prebiotiká

Baktériám môžete dopomáhať aj prijímaním prebiotík – ťažko stráviteľné zložky potravín, ktoré podporujú rast a správnu funkciu črevných mikróbov. Niektoré prebiotiká zo skupiny flavonoidov sme skúmali a vyvinuli ako cielené flavobiotiká. Je to konkrétny pomer konkrétnych flavonoidov, ktoré pochádzjú z ovocia s vysokým obsahom vlákniny a majú in-vitro aj klinicky preukázaný účinok na cielenú zmenu v mikrobióme.

 

Probiotiká

Probiotiká sú živé, človeku prospešné mikroorganizmy, ktoré keď prijímame v správnom množstve a zložení, napomáhajú k zdravej rovnováhe nášho mikrobiómu. Najčastejšie ich nájdeme v potravinách, medzi ktoré patria mliečne výrobky alebo kyslá kapusta. Nie je ale neobvyklé, že práve týchto potravín máme v jedálničku málo. Preto sa dajú probiotiká doplniť aj formou výživových doplnkov. Ľudia však často robia chybu v tom, že si neuvedomujú práve fakt, že existuje obrovské množstvo rôznych druhov probiotík a že účinky probiotík sú kmeňovo špecifické, teda iný kmeň = iný účinok na inú oblasť nášho zdravia.

Preto nie je výber správnych probiotík vôbec jednoduchý. Mali by to byť probiotiká, ktoré sú kvalitné a obsahujú konkrétne množstvo probiotických kmeňov u ktorého bol dokázaný účinok. Teda nestačí, že nejaký preparát má extrémne vysokú dávku baktérií (napr. až 450 mld.) Aj dobrého priveľa škodí. U každého klinicky skúšaného kmeňa bola zisťovaná účinná dávka a práve tú treba poznať a podávať.

Ak chceme napr. pomôcť zmenou mikrobiómu u alergikov, mali by sme siahnuť po kmeňoch, ktoré majú preukázaný účinok na alergie a pri konkrétnej dávke ako Lactobacillus GG, Lactobacillus acidophilus, a pod. My sme takéto cielené probiotiká pred nedávnom pripravili pre vás.
 

Objavte ALLERGIC+®

 

Cielené probiotiká ALLERGIC+ pre alergikov, astmatikov a ekzematikovObrázok 4: Cielené probiotiká ALLERGIC+ s vybranými kmeňmi klinicky skúšanými na deťoch s atopickou dermatitídou (ekzém) a na dospelých alergikoch so sennou nádchou. 
 

Objavte ALLERGIC+®

 

Personalizovaná medicína

Alternatívou je dať si spraviť rozbor mikrobiómu a na jeho základe vytvoriť probiotiká personalizované, teda osobné.

 

3 mesiace na servis mikrobiómu

Keď však chcete užívať probiotiká ako prevenciu vzniku rôznych alergií, či na zmiernenie ich symptómov, treba ich užívať pravidelne aspoň 3 mesiace, aby začali účinkovať. Ak sa chcete pripraviť na alergiu peľovú, musíte tieto probiotiká začať užívať minimálne 3 mesiace pred začiatkom peľovej sezóny. Ak sezóna začína napr. koncom februára, je vhodné upravovať váš mikrobióm už od konca novembra.

Probiotiká je vhodné prijímať aj počas tehotenstva, pretože prvý mikrobióm dieťa získava práve od matky. V štúdii z roku 2011 podávali ženám počas tehotenstva vybrané druhy probiotických kmeňov a mikrobióm u detí bol po narodení rozmanitejší, než u tých, ktorých matky dostávali iba placebo. My už vieme, že rozmanitejší a rovnovážnejší mikrobióm je zdravší. [8]

 

Zhrnutie na záver

Rola mikrobiómu v správnom fungovaní vášho organizmu – vášho imunitného, nervového, či srdcovo-cievneho systému je nenahraditeľná. Aj keď sa vedcom sa už podarilo preskúmať mnoho benefitov zdravého mikrobiómu, stále sme len na začiatku.

V boji proti alergii je práve zdravie mikrobiómu rozhodujúce. Ovplyvňujú ho rôzne faktory od genetickej výbavy až po prostredie, v ktorom žijete a vychovávate vaše deti. Keďže prvý mikrobióm pochádza od matky a rozvíja sa v ranom detstve, veľký vplyv na dieťa má práve matkina životospráva, pestrosť a rovnováha jej mikrobiómu. Mikrobióm je dynamické prostredie, ktoré sa mení počas života. Preto majú probiotiká a prebiotiká veľký potenciál v prevencii alergií a na zmiernenie ich príznakov. Čo môžete urobiť hneď pre zdravie svojho mikrobiómu?

  1. Konzumovať rozmanitú stravu s vysokým obsahom vlákniny.
  2. Pravidelne sa hýbať a nemusí to byť extrémny výkon, stačia aj prechádzky.
  3. Prijímať vhodné probiotiká a prebiotiká – najmä tie, ktoré vám v tele chýbajú.
  4. Obmedziť užívanie antibiotík.

 

Autor: Annamaria Ambrošová, The Swedish Institute

Zdroje:

  1. https://www.amnh.org/exhibitions/the-secret-world-inside-you/microbiome-at-birth
  2. Https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1757913916650225
  3. Https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25248463/
  5. https://www.ifh-homehygiene.org/review/are-antibiotics-contributory-factor-rise-allergic-and-other-chronic-inflammatory-diseases
  6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.650893/full
  7. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1412008111
  8. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.708472/full
  9. https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsob.190128
  10. Https://www.healthline.com/health/allergies/can-you-develop-allergies hashtag allergy-development
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367252/
  12. https://www.veroval.info//media/diagnostics/files/knowledge/eaaci_advocacy_manifesto.pdf
  13. Https://www.nhs.uk/conditions/allergies/symptoms/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5082693/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7243837/
  16. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.650893/full
  17. https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/anafylaxia-anafylakticky-sok
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6056614/pdf/fimmu-09-01584.pdf
Ďalšie články
Čo by ste mali vedieť o celiakií?

Možno ste už počuli o tom, že niektorí ľudia nemôžu jesť lepok. A možno k nim patríte aj Vy. Poďme sa pozrieť na to, prečo je to tak.

celý článok
Michaela o živote so syndrómom dráždivého čreva (IBS)

Apríl je mesiac povedomia o IBS. Prečítajte si príbeh Michaely, ktorá s týmto ochorením žije takmer celý svoj život.

celý článok
V čom spočíva sila probiotík?

Samotný výber správnych probiotických kmeňov so správnymi vlastnosťami pre konkrétnu indikáciu alebo pacienta nestačí. Pre zabezpečenie úspechu probiotického prípravku sú kľúčovými technickými vlastnosťami stabilita, prežívanie v tráviacom trakte a metabolická aktivita baktérií.

celý článok

Prihláste sa do newslettera

PerBiotiX s.r.o.

Litovelská 670/27, 02401, Kysucké Nové Mesto

Napíšte nám

[email protected]

Zavolajte nám

+421 904 488 822